Изграждане на паметник на кан Котраг в гр. Тетюши, Волжка България

.jpg
Статистика
Начало:
20.3.2019 г.
Край:
20.7.2019 г.
Целева сума:
150000,00 лв.
Събрани средства:
128473,70 лв.
86,00% Complete (success) 86,00%
150000,00 лв.

Преди 2 години започнахме работа по създаването на паметник на кан Котраг във Волжка България, Татарстан, гр. Тетюши. Смята се, че Волжка България е основана около 660г. от прабългарския кан котраг - един от синовете на кан Кубрат. Вече имаме разрешение и избрано място за неговото поставяне , благодарение на нашите приятели от Република Татарстан.

Открити са над 2000 волжко-български паметници от X-XIV в., от които около 9000 селища и 190 укрепени селища, от които 700 селища и 170 укрепени селища  са от предмонголския период. Паметниците са главно на територията на съвременния Татарстан, както и на Уляновска (200), Самарска (160), Пензенска (70) области и Чувашия (70).

Преди 4 години поставихме скулптура на кан Алцек - първата такава на български владетел, поставена извън територията на нашата страна в Италия, Челе ди Булгерия.

Сега на другия край на света - на границата между Европа и Азия ще има още един паметник на българщината - този на кан Котраг. Така постепенно започваме да поставяме символи на великите стари български земи, които няма да останат само в учебниците по история. Днес част от жителите на Татарстан отново се връщат към древните си корени и предпочитат да се наричат българи. В Татарстан и Чувашия се правят опити за преименуване на двете републики във Волжка България. Този паметник ще даде надежда и сили на всички българи, които са запазили своето самосъзнание по тези земи.

С тази прекрасна новина ние, от фондация „Въздигане“ стартираме кампания. Набираме доброволци, които да помогнат да съберем средствата за да изградим паметник на кан Котраг. Нашата цел е да го поставим през месец юли 2019 година и да организираме фестивал.

Така българите ще ходят по техните родни места от Волжка България до Италия. 

Нека събудим духа си на родолюбци, да бъдем горди и достойни за своята принадлежност към българския народ!

 

Подкрепете ни и получете подарък