Свиленград откри паметник на ген. Никола Иванов

Откриване на паметник на ген. Никола Иванов

Най-новият паметник в България и единственият в страната на ген. Никола Иванов бе открит в Свиленград по повод 105-годишнината от освобождението на града. Ген. Никола Иванов е командир на Втора българска армия през Балканската война, която след боевете на днешния връх Шейновец и превземането на смятаната за непревземаема Одринска крепост освобождава Свиленград на 5 октомври 1912 година.

Паметникът е висок 5 метра и е поставен върху 16-тонен мраморен блок, докаран за целта от Кавала. Монтиран е до Стария мост на река Марица, където е бил щабът на генерал Никола Иванов.

Мемориалът бе изграден за по-малко от година. Негов автор е скулпторът Дишко Дишков. Използвани са тон и половина гилзи, дарени от Министерството на отбраната със съдействието на министър Красимир Каракачанов.

150 000 лв. е стойността на паметника, като 50 000 лв. са средствата  от общинския бюджет, а останалите са събрани с дарителска кампания, организирана от фондация „Въздигане“. За целта в продажба бе пусната сребърна монета с релефния образ на ген. Никола Иванов на стойност 20 лв. Десетки свиленградчани, местни организации и фирми участват с дарения.

Сред официалните гости бяха народните представители Никола Динков, Виолета Желева и Георги Станков, областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му Стефка Здравкова, първият секретар на Генералното консулство на България в Одрин Радослава Кафеджийска, кметовете на Калофер Румен Стоянов и Харманли Мария Киркова, както и историкът проф. Трендафил Митев, който говори за живота и делото на един от най-великите български военачалници ген. Никола Иванов.

Свиленград е лицето на България пред света. Това е градът- емблема, който налага първата представа за държавата  ни пред хората от два континента. И аз съм горд, че Свиленград се обновява, модернизира и развива с всеки изминал ден, в същия ритъм, в който и страната ни върви стабилно по пътя на икономическата свобода и европейско развитие, заяви в поздравителното си слово областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Поздравителни адреси изпратиха Премиерът Бойко Борисов и Президентът Румен Радев.

Източник: https://dariknews.bg